Biszkoptowa kostka z jagodami

  • wyświetlono: 1875 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Jasny i kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem jagodowym z mlekiem skondensowanym. Biszkopt jest lekki, trochę inny niż tradycyjny, a to z tego względu, że upiekłam go na samych białkach. Takie ciasto z jagodami jest bardzo fajnym sposobem na wykorzystanie białek, które często zostają w letnim sezonie przy produkcji lodów.

Mniam1
  • 20 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT NA BIAŁKACH:

1 szklanka białek (z ok 6 jaj)
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
125 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
2 łyżki gorzkiego kakao

PIANKA JAGODOWA:

330 ml śmietanki kremówki 30%
200 g słodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka jagód leśnych (mogą być mrożone)
1 galaretka z owoców leśnych
1 szklanka wody

POLEWA:

100 g czekolady gorzkiej 70%
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowa kostka z jagodami

  • Biszkopty1. Białka ubić ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i
    dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty i powoli
    wlewać rozpuszczone masło. Szklankę mąki przesiać z proszkiem do
    pieczenia i wsypać do ubitych białek. Wmieszać za pomocą łopatki lub
    na małych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie równe części. Do
    jednej wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej części przesiane kakao.
    Wymieszać i przelać do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych
    papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec
    około 30 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu usunąć papier z ciast, a po przestudzeniu nasączyć wodą z cytryną.
  • jagody2. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
    Jagody zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się
    skórek i pestek (nie jest to konieczne). Wymieszać z mlekiem
    skondensowanym i rozpuszczoną galaretką.
  • Pianka jagodowa3. Dobrze schłodzoną
    śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stale ubijając wlewać
    gęstniejącą masę jagodową. Piankę jagodową podzielić na pół i
    przekładać nią biszkopty. Ciasto dobrze jest składać w formie, w
    której piekł się biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • Czekolada4. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką kremówką
    rozpuścić nad kąpielą wodną. Dokładnie połączyć i przestudzoną,
    ale jeszcze płynną czekoladę wylać na wierzch ciasta. Na polewie można
    rozsypać trochę świeżych jagód. Po stężeniu ciasto pokroić w
    kostkę. Smacznego :)

Porady

Ciasto można przygotować też na zwykłych biszkoptach, pieczonych na całych jajkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptna słodkoJagodymleko skondensowanedla gościciasta z owocamiciasta warstwowena białkachwykorzystanie białekciasta z krememlekki kremna kremówcekrem z jagodami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Dodane przez: zielony liść

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Łatwa w wykonaniu rolada biszkoptowa...

Kostka czekoladowa z cappucino

Dodane przez: 2milutka

Kostka czekoladowa z cappuccino

Wspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego...

Kostka ananasowa z galaretką

Dodane przez: bienpyt

Kostka ananasowa z galaretką

Bardzo delikatne ciasto z bitą...

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Dodane przez: danusia19671

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Prosta, szybka i do tego smaczna...

image-0u65yn1

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Babka biszkoptowa z kakao

Delikatna, puszysta i łatwa w przygotowaniu...

Kajmakowa kostka z truskawkami

Dodane przez: Mniam1

Kajmakowa kostka z truskawkami

Ciasto na biszkopcie i herbatnikach,...