Faworki na ostatki

0 (0 ocen)

  • 2 min

Przepis ten jest zmodyfikowaną wersją, którą znalazłam w gazecie.

  • 2 min

Składniki:

  • na ok 20 szt
    25 dag mąki
    5 żółtek
    2,5 łyżki gęstej śmietany
    1,5 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki wódki albo spirytusu
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    smalec lub inny tłuszcz do smażenia( 0,5 kg)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki na ostatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połącz z gęstą śmietaną, żółtkami, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj proszek do pieczenia. Wlej kilka łyżeczek alkoholu i wymieszaj składniki nożem. Wyrób ciasto wałkiem i schowaj na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyłóż na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkuj. Wycinaj paski szer. 2-3 cm długości 10-12 cm. Na środku natnij nożem i przepleć. Do garnka wrzuć 2-3 kostki smalcu, rozgrzej i wrzucaj faworki. Co kilka minut przewracaj, żeby się nie spaliły, ale by się zrumieniły. Odsącz na ręczniku papierowym, posyp cukrem pudrem. Możesz połączyć go z cukrem waniliowym, wtedy będą aromatyczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować