Przepis ten jest zmodyfikowaną wersją, którą znalazłam w gazecie.
2 min
Składniki:
na ok 20 szt
25 dag mąki
5 żółtek
2,5 łyżki gęstej śmietany
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki wódki albo spirytusu
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
smalec lub inny tłuszcz do smażenia( 0,5 kg)
Faworki na ostatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę połącz z gęstą śmietaną, żółtkami, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj proszek do pieczenia. Wlej kilka łyżeczek alkoholu i wymieszaj składniki nożem. Wyrób ciasto wałkiem i schowaj na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyłóż na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkuj. Wycinaj paski szer. 2-3 cm długości 10-12 cm. Na środku natnij nożem i przepleć. Do garnka wrzuć 2-3 kostki smalcu, rozgrzej i wrzucaj faworki. Co kilka minut przewracaj, żeby się nie spaliły, ale by się zrumieniły. Odsącz na ręczniku papierowym, posyp cukrem pudrem. Możesz połączyć go z cukrem waniliowym, wtedy będą aromatyczne.
Komentarze