Chleb orkiszowy z płatkami orkiszowymi, miodem i siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zdrowa alternatywa dla pszennego pieczywa.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
    50 g drożdży
    2 szklanki wody
    600 g mąki orkiszowej
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka siemienia lnianego
    2 łyżki płatków orkiszowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb orkiszowy z płatkami orkiszowymi, miodem i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance wody wymieszać miód, drożdże i łyżeczkę mąki. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce.
    Resztę mąki z solą i płatkami przesiej, dodaj siemię lniane i podrośnięty zaczyn. Podlej wodą i zagnieć ciasto. Keksówkę wyłóż papierem, uformuj bochenek i włóż do niej. Odstaw w ciepłe miejsce na 60-70 minut aż podwoi swą objętość. Posmaruj wierzch wodą. Włóż do nagrzanego piekarnika do temp 200 st i piecz 45 minut bez termoobiegu na środkowej półce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować