Chińska wariacja o kurczaku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Propozycja na szybki obiad z tego, co akurat mamy pod ręką w lodówce

  • 45 min

Składniki:

  • ugotowane mięso z kurczaka (ja wzięłam porcję rosołową i obrałam), można mieć 2 średnie udka z rosołu
    papryka czerwona- akurat ja dałam podłużną mniejszą
    łodyga selera naciowego- 1 mała lub pół dużej
    pół cebuli- może być czerwona
    ząbek czosnku
    pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu
    sok z cytryny
    sól, pieprz czarny i ziołowy
    papryka słodka
    1,5 łyżki cukru, zamiennie można brązowy dodać
    olej lub oliwa do smażenia
    natka pietruszki lub nać selera
    ryż ugotowany na sypko z kurkumą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chińska wariacja o kurczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju i solą oraz kurkumą dla koloru. Wystudzić.
    Ugotowane mięso z kurczaka obrać ze skóry i kości, pokroić na kawałeczki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kosteczkę lub paseczki. Cebulę poszatkować. Ząbek czosnku zgnieść. Łodygę selera pokroić na drobno, odłożyć natkę do posypania potrawy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, aby potrawa nie była za tłusta (6- 8 łyżek). Wszystkie warzywa wrzucić na olej i smażyć mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliły. Posypać odrobiną pieprzu ziołowego. Gdy papryka zacznie puszczać sok, a cebula się zeszkli, wrzucamy mięso. Możemy nieco przyprawić: solą, pieprzem i papryką słodką i skrapiamy sokiem z pół cytryny. Gdy składniki się wymieszają, dodajemy pół słoiczka koncentratu pomidorowego i ketchup, najlepiej łagodny. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Dodajemy ok 1/2, może być więcej szklanki wody- ale nie za dużo, bo sos ma być nie rzadki, ale gęstszy. ( Ja wlałam wodę bezpośrednio do słoiczka po przecierze i wyskrobałam przez to resztki). Na koniec dodajemy cukru. Mieszamy raz jeszcze, jak sos nie jest wyrazisty, to doprawiamy ciut pieprzem i solą. Na talerze nakładamy ryż, potem sosem polewamy i posypujemy natką.
    Smacznego :)

Porady

Jak kto woli, można dodać do sosu pieprzu cayenne i posypać sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować