Faworki

  • wyświetlono: 1280 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

U mnie w domu mówiło się na nie "cienkie chrusty", w odróżnieniu od chrustów drożdżowych :)

20431398_1507802295947480_4838636873107244090_n
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

0,5 kg mąki
5 żółtek
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła
1 łyża octu lub spirytusu

Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • Faworki przed smażeniem1. Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie jednolite ciasto, następnie ubić je wałkiem aż będzie gładkie i lśniące. Kawałki ciastka wałkować bardzo cienko i pociąć na paski, które potem naciąć na środku i przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
  • Smażące się faworki2. Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Osączone chrusty ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciena słodkoFaworkikarnawałdo kawy

Komentarze

Podobne przepisy

faworki

Dodane przez: wiola

Faworki

Faworki i pączki obowiązkowo muszą...

Faworki

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Faworki

Moje pierwsze w życiu faworki....

image-11psc8a

Dodane przez: xamelka1

Faworki

Faworki robię często nie tylko...

Faworki

Dodane przez: KuchcikGotuje

Faworki

Faworki do tej pory przygotowywałam...

image-1bmohvt

Dodane przez: Bożena1960

Faworki

Zbliża sie tłusty czwartek wiec...

Faworki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Faworki.

Jest to mój sprawdzony przepis...