Faworki

  • wyświetlono: 931 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

U mnie w domu mówiło się na nie "cienkie chrusty", w odróżnieniu od chrustów drożdżowych :)

czarrna
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

0,5 kg mąki
5 żółtek
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła
1 łyża octu lub spirytusu

Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • Faworki przed smażeniem1. Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie jednolite ciasto, następnie ubić je wałkiem aż będzie gładkie i lśniące. Kawałki ciastka wałkować bardzo cienko i pociąć na paski, które potem naciąć na środku i przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
  • Smażące się faworki2. Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Osączone chrusty ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciena słodkoFaworkikarnawałdo kawy

Komentarze

Podobne przepisy

PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM

Dodane przez: paulette17

PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM

Pączki zwykle są smażone na głębokim...

Wafelek, tym razem z orzechami włoskimi, pyycha :)

Dodane przez: czarrna

Wafel orzechowy

Pierwszy raz jadłam go u Cioci...

Bułeczki drożdżowe z borówkami

Dodane przez: czarrna

Bułeczki drożdżowe z borówkami

Małe co nieco do kawki :)

Napoleonka Ireny

Dodane przez: czarrna

Napoleonka Ireny

Przepis dostałam od znajomej rodziców....

Sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: czarrna

Sernik na zimno

Gości na moim stole, zawsze gdy...

Bezowe gniazda z kremem oreo

Dodane przez: rzelkazag

Bezowe gniazda z kremem oreo

Jedna mała porcja potrafi dać mnóstwo...