Faworki

  • wyświetlono: 1177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

U mnie w domu mówiło się na nie "cienkie chrusty", w odróżnieniu od chrustów drożdżowych :)

czarrna
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

0,5 kg mąki
5 żółtek
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła
1 łyża octu lub spirytusu

Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • Faworki przed smażeniem1. Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie jednolite ciasto, następnie ubić je wałkiem aż będzie gładkie i lśniące. Kawałki ciastka wałkować bardzo cienko i pociąć na paski, które potem naciąć na środku i przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
  • Smażące się faworki2. Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Osączone chrusty ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciena słodkoFaworkikarnawałdo kawy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Deser bezowo-jagodowy

Dodane przez: Elisa

Deser bezowo-jagodowy

Pyszny deser z bezami, jagodami...

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną...

Taki deser jest bardzo prosty i...

racuchy drożdżowe

Dodane przez: agarybak76

Racuchy drożdżowe z musem truskawkowo-rabarbarowym

Świetne na słodką przekąskę, lub...

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Dodane przez: Ola1984

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Pyszne i lekkie truskawkowe lody...

Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami

Dodane przez: 2milutka

Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną...

Kusząca soczysta czerwień truskawek...

Lody zebry

Dodane przez: Mniam1

Lody zebry

Dwukolorowe lody o smaku śmietankowym...