Faworki

5 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

U mnie w domu mówiło się na nie "cienkie chrusty", w odróżnieniu od chrustów drożdżowych :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    5 żółtek
    4 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka masła
    1 łyża octu lub spirytusu

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki przed smażeniem 1. Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie jednolite ciasto, następnie ubić je wałkiem aż będzie gładkie i lśniące. Kawałki ciastka wałkować bardzo cienko i pociąć na paski, które potem naciąć na środku i przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
  • Smażące się faworki 2. Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Osączone chrusty ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować