Meksykańskie sopapillas

2.5 (2 ocen)

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa sopaipa co oznacza słodkie smażone ciasto.

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    7 g suszonych drożdży
    3 łyżki letniej wody
    150 ml mleka
    85 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    25 g masła
    1 jajko
    500 g mąki pszennej

    Olej do głębokiego smażenia (może być smalec)
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki Faworki

Meksykańskie sopapillas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut w ciepłem miejsce.
    Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, sól i zagotować.
    Zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia się masła. Ostudzić.
    Do miski wlać przestudzone mleko, roztrzepane lekko jajko, drożdże i wymieszać.
    Na koniec dodać mąkę i wymieszać dokładnie, a następnie zagnieść ciasto na stolnicy.
    Uformować kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować prostokąt o grubości 1 cm, a następnie za pomocą noża do pizzy lub ostrego noża pokroić paski o długości 20 cm i szerokości 5mm.
    W szerokim rondlu rozgrzać olej do temp 180 stopni C.
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucać partiami paseczki.
    Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
    Uważać, aby podczas przewracania nie przedziurawić chrusta.
    Wyciągać na ręcznik papierowy, a następnie posypać cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować