Faszerowany kabaczek

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ja używam kabaczka bo odpowiada mi jego smak ,ale cukinia się tez nadaje . Smaczne,ładne i tanie jedzenie .

  • Łatwy

Składniki:

  • - kabaczek-duży: 1 sztuka
    - mięso mielone: 0.5 kilograma
    - ryż w torebce: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidory: 3 sztuki
    - margaryna: 2 łyżki
    - jarzynka: 2 łyżeczki
    - przyprawa do mięsa mielonego: 1 łyżka
    - pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
    - bazylia listki (lub suszona): 2 łyżeczki

    - woda: 2 szklanki
    - przecier pomidorowy: 3 łyżeczki
    - mąka: 2 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 2 szczypty
    - kostka bulionowa: 1 sztuka
    - białko jajka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowany kabaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczka obieramy ze skórki, przecinamy i wydrążamy nasienniki, powstałe łódeczki posypujemy jarzynką i pieprzem.
    Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem i podsmażoną drobno pokrojoną cebulką, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem i ewentualnie jeszcze jarzynką, napełniamy farszem obie części kabaczka i na jednej układamy plasterki pomidora i posypujemy bazylią. Brzegi kabaczka smarujemy białkiem i przykrywamy drugą częścią, dodatkowo spinamy jeszcze wykałaczkami.
    W podgrzanej wodzie rozpuszczamy kostkę i przecier, dodajemy mąkę i zalewamy tym płynem naszego kabaczka, w trakcie pieczenia kabaczek puści jeszcze sok.
    Pieczemy pod przykryciem w temp. 180st do 30 min,
    po upieczeniu kroimy w 3cm plastry delikatnie wykładamy na talerz i polewamy sporą ilością sosu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Przecier pomidorowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować