Kabaczek faszerowany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam faszerowane cukinie, kabaczki czy papryki stąd pomysł na trochę inny kształt faszerowanych warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • mięso mielone 250 g,
    papryka żółta,
    cebula,
    3 ząbki czosnku,
    kabaczek,
    przyprawy(sól, pieprz, papryka ostra),
    koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
    ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kabaczek faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kabaczek faszerowany 1. Kabaczek myjemy i kroimy na plastry o grubości około 3 cm. Z każdego takiego plastra wydrążamy miąższ pozostawiając cienki spód.
  • Kabaczek faszerowany 2. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na masełku dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy do miękkości i doprawiamy przyprawami oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec smażenia dodajemy ser starty na grubych oczkach tarki - wszystko mieszamy.
  • Kabaczek faszerowany 3. Tak przygotowanym farszem napełniamy plastry kabaczka i wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.

Porady

Kabaczka warto posolić od środka i odstawić na chwilkę, a następnie osuszyć go papierowymi ręcznikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować