Faszerowane ziemniaki w sosie śmietanowo-grzybowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nadziewane ziemniaki duszone w sosie na bazie wiejskiej kwaśnej śmietany oraz z dodatkiem suszonych grzybów leśnych.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 12 równiej wielkości ziemniaków najlepiej typ A (sałatkowe)
    800 g zmielonego mięsa z rosołu
    250 ml rosołu
    sól morska
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    gałka muszkatołowa

    4 cebule
    8-10 suszonych prawdziwków
    1 litr kwaśnej wiejskiej śmietany
    2-3 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie

    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowane ziemniaki w sosie śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Zmielone mięso mieszamy z ciepłym rosołem i przyprawami. Najlepiej farsz odstawić na noc do lodówki.
  • ziemniak 2. Ziemniaki obieramy. Wydrążamy za pomocą łyżeczki do herbaty.
  • ziemniaki 3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut. Po ugotowaniu ostrożnie wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
  • 4. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie przez około 15-20 minut.
  • ziemniaki 5. Na dno żeliwnego naczynia wkładamy liście laurowe i ziela angielskie. W naczyniu układamy nadziane mięsem ziemniaki.
  • ziemniaki 6. Do nadzianych ziemniaków dodajemy pokrojone w pióra cebule, grzyby pokrojone w paski oraz 100 ml wody od moczenia grzybów i litr śmietany. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie naczynie odkrywamy i dusimy około 10 minut, żeby zredukować śmietanę. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Porady

Ziemniaki nadziewane mięsem z rosołu to ciekawy i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie resztek ugotowanego mięsa. Jeśli rosół, w którym gotowane było mięs, jest dobrze doprawiony nie trzeba już dodawać specjalnie dużo przypraw, aby doprawić sam farsz. Wybierając ziemniaki do faszerowania proponuję wybrać sałatkowe – typ A, gdyż po ugotowaniu pozostają zwarte, nie rozpadają się, nie „mażą” i dają łatwo się kroić, zachowując swój kształt. Jednocześnie są też wilgotne i nie zawierają zbyt dużo skrobi. Idealnie nadają się do przygotowania sałatek, faszerowania, a także do smażenia na grillu lub patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować