Pulpeciki w sosie śmietanowo - grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, jajko, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, musztardę, śmietanę, posiekaną natkę, sól oraz pieprz mieszamy, zagęszczamy bułką tartą i wyrabiamy do momentu aż mięso zacznie odchodzić od ręki. Formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju.
2.Podsmażone pulpeciki przekładamy na talerz. Na pozostałym ze smażenia pulpecików oleju rumienimy posiekaną cebulę oraz pora. Dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i chwilę razem dusimy. Następnie dodajemy pokrojone w paski ugotowane wcześniej suszone grzyby oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. Po zgotowaniu dodajemy śmietankę 30%, bazylię, pieprz oraz sól.
3.Do powstałego sosu dodajemy pulpeciki. Całość dusimy ok 15-20 minut. Pulpeciki podajemy z kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami oraz ulubiona surówką.
Komentarze