Pulpeciki w sosie śmietanowo - grzybowym

4.48 (147 ocen)

  • 60 min

Uwielbia je mój mąż.

  • 60 min

Składniki:

  • Pulpeciki: 35 dag mięsa mielonego wołowo - wieprzowego, jajko, mała cebula, łyżeczka musztardy, łyżeczka śmietany, ząbek czosnku, natka pietruszki, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, olej do smażenia.
    Sos: 15 dag suszonych grzybów, 20 dag pieczarek, por, cebula, dwa ząbki czosnku, kostka rosołowa, śmietana 30 %, sól, pieprz, bazylia, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w sosie śmietanowo - grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, jajko, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, musztardę, śmietanę, posiekaną natkę, sól oraz pieprz mieszamy, zagęszczamy bułką tartą i wyrabiamy do momentu aż mięso zacznie odchodzić od ręki. Formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju.
  • 2. Podsmażone pulpeciki przekładamy na talerz. Na pozostałym ze smażenia pulpecików oleju rumienimy posiekaną cebulę oraz pora. Dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i chwilę razem dusimy. Następnie dodajemy pokrojone w paski ugotowane wcześniej suszone grzyby oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. Po zgotowaniu dodajemy śmietankę 30%, bazylię, pieprz oraz sól.
  • 3. Do powstałego sosu dodajemy pulpeciki. Całość dusimy ok 15-20 minut. Pulpeciki podajemy z kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami oraz ulubiona surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować