Karkówka w sosie śmietanowo grzybowym

4.5 (193 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany sos nie tylko pasuje do karkówki ale również do innych mięs i makaronów.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
    100g grzybów
    Szklanka bulionu warzywnego
    Sól pieprz
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1 łyżka papryki słodkiej
    2 ząbki czosnku
    Cebula
    200 ml śmietany 30%
    Łyżka mąki u mnie kukurydziana
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Karkówka w sosie śmietanowo grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy z dwóch stron solą i pieprzem.
    W garnku rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i obsmażamy karkówkę na złoto brązowego kolor.
    Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę posiekany czosnek i grzyby.
    Smażymy przez parę minut dodajemy rozmaryn paprykę i zalewamy wszystko bulionem.
    Dusimy do miękkości pod przykryciem.
    Śmietanę łączymy z mąką i mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy do reszty.
    Zagotować.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie puree ziemniaczano selerowe i sałatka szwedzka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Karkówka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować