pyszne roladki ze schabu z farszem pieczarkowo-paprykowym w delikatnym sosie
60 min
Składniki:
500g schabu
pół papryki czerwonej
kilka małych pieczarek
pół cebuli
kilka plasterków sera żółtego
majonez
ząbek czosnku
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
suszona papryczka chilli (opcjonalnie)
masło
olej
mąka
Faszerowane roladki wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na plastry. Rozbić w miarę możliwości jak najcieniej. Z każdej strony posolić i popieprzyć
2.Połowę pieczarek zetrzeć na tarce bądź pokroić w cienkie paseczki. Paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę również.
3.Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia.
4.Pozostałe pieczarki pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na maśle
5.Plastry mięsa posmarować cienko majonezem. Na mięsie ułożyć plasterek sera i przygotowany wcześniej farsz.
6.Zwinąć dokładnie roladki i spiąć wykałaczkami
7.Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wrzucić ćwiartki pieczarek. Podlać wodą. Dodać pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
8.Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności można dodać odrobinę wody.
9.Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką - rozmieszaną z wodą i zahartowaną sosem. Zagotować. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Komentarze