Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry

4.5 (175 ocen)

Proste danie z orientalną nutą

Składniki:

  • - pieczarki (ok.15 sztuk średnich)
    - 1 cebula
    - 0,5 szklanki kaszy kuskus

    - sól
    - pieprz ziołowy
    - curry
    - papryka mielona
    - jajko

    - jajko
    - panierka: bułka tarta wymieszana z łyżeczką przyprawy do gyrosa (Kotanyi)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Faszerowane

Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry 1. Oczyszczone i umyte pieczarki należy pozbawić nóżek i lekko wydrążyć.
    Uszykować ok. 10 sztuk.

    Przygotować farsz:
    Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni.
    Dodać do niej pokrojone nóżki i kilka kapeluszy pieczarek. Posolić. Przesmażyć razem przez chwilkę.
    Doprawić pieprzem ziołowym, papryką i solidną łyżeczką curry (nie obawiajmy się, że przyprawimy za mocno - gdy dodamy kaszkę kuskus, intensywność przypraw zmaleje).
    Pieczarki puszczą nieco wody - to dobrze. Wsypujemy kaszkę kuskus i podlewamy jeszcze odrobiną wody lub bulionu (tak by jej poziom przewyższał nieco kuskus).

    Zdejmujemy z ognia. Zostawiamy, aż płyn zostanie wchłonięty a kuskus napęcznieje i lekko przestygnie.

    Do przestudzonej masy dodajemy jajko. Mieszamy masę.

    Faszerujemy wydrążone wcześniej pieczarkowe kapelusze. A następnie obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej z przyprawą gyros.
  • Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry 2. Smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano.
  • Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry 3. I podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować