Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone i umyte pieczarki należy pozbawić nóżek i lekko wydrążyć.
Uszykować ok. 10 sztuk.
Przygotować farsz:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni.
Dodać do niej pokrojone nóżki i kilka kapeluszy pieczarek. Posolić. Przesmażyć razem przez chwilkę.
Doprawić pieprzem ziołowym, papryką i solidną łyżeczką curry (nie obawiajmy się, że przyprawimy za mocno - gdy dodamy kaszkę kuskus, intensywność przypraw zmaleje).
Pieczarki puszczą nieco wody - to dobrze. Wsypujemy kaszkę kuskus i podlewamy jeszcze odrobiną wody lub bulionu (tak by jej poziom przewyższał nieco kuskus).
Zdejmujemy z ognia. Zostawiamy, aż płyn zostanie wchłonięty a kuskus napęcznieje i lekko przestygnie.
Do przestudzonej masy dodajemy jajko. Mieszamy masę.
Faszerujemy wydrążone wcześniej pieczarkowe kapelusze. A następnie obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej z przyprawą gyros.
Komentarze