Zapiekana cukinia z orientalnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam nieco miąższ z pestkami. Posypałam solą i pieprzem ziołowym
2.Przygotowanie farszu:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni.
Dodać do niej pokrojone nóżki i kilka kapeluszy pieczarek. Posolić. Przesmażyć razem przez chwilkę.
Doprawić pieprzem ziołowym, papryką i solidną łyżeczką curry (nie obawiajmy się, że przyprawimy za mocno - gdy dodamy kaszkę kuskus, intensywność przypraw zmaleje).
Pieczarki puszczą nieco wody - to dobrze. Wsypujemy kaszkę kuskus i podlewamy jeszcze odrobiną wody lub bulionu (tak by jej poziom przewyższał nieco kuskus).
Zdejmujemy z ognia. Zostawiamy, aż płyn zostanie wchłonięty a kuskus napęcznieje i lekko przestygnie.
Do przestudzonej masy dodajemy jajko. Mieszamy masę.
3.Cukinie napełniamy farszem, a następnie przykrywamy plasterkami sera i posypujemy ostrą papryką.
Komentarze