Lodowiec - tęczowy deser na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozrabiamy w nieco mniejszej ilości niż ta podana na opakowaniu (np. 1 galaretka na 1,5 szklanki wody) i rozlewany do płaskiego naczynia do zastygnięcia.
2. A następnie kroimy na małe kosteczki.
3.Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, następnie łączymy z serkiem i śmietaną.
Następnie masę serkowo-śmietanową mieszamy w pokrojonymi galaretkami.
4.Wykładamy na biszkopt (lub biszkopciki).
Następnie na suchej patelni prażymy płatki migdałów i po przestudzeniu posypujemy nimi wierzch deseru.
5.Całość chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc, żeby wszystko dobrze stężało.
Porady
Jako podstawy można użyć niskiego biszkoptu, ale równie dobrze dno tortownicy wyłożyć można po prostu małymi biszkopcikami.
Komentarze