Lodowiec - tęczowy deser na zimno

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Efektowne, choć nieskomplikowane, a do tego bajecznie kolorowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 4-5 galaretek (każda w innym kolorze)

    - ok. 0,5 l śmietany 30% lub 36%,
    - serek homogenizowany waniliowy (ok. 400g),
    - cukier waniliowy,
    - 4-5 łyżeczek żelatyny

    - płatki migdałów (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lodowiec - tęczowy deser na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lodowiec 1. Galaretki rozrabiamy w nieco mniejszej ilości niż ta podana na opakowaniu (np. 1 galaretka na 1,5 szklanki wody) i rozlewany do płaskiego naczynia do zastygnięcia.
  • lodowiec 2. A następnie kroimy na małe kosteczki.
  • lodowiec 3. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, następnie łączymy z serkiem i śmietaną.

    Następnie masę serkowo-śmietanową mieszamy w pokrojonymi galaretkami.
  • lodowiec 4. Wykładamy na biszkopt (lub biszkopciki).
    Następnie na suchej patelni prażymy płatki migdałów i po przestudzeniu posypujemy nimi wierzch deseru.
  • lodowiec 5. Całość chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc, żeby wszystko dobrze stężało.

Porady

Jako podstawy można użyć niskiego biszkoptu, ale równie dobrze dno tortownicy wyłożyć można po prostu małymi biszkopcikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.86 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Kolorowy sernik na zimno

To może cię zainteresować