Marynowane pieczarki z curry

4.5 (159 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Szybkie i proste w przygotowaniu pieczarki marynowane, znacznie smaczniejsze niż te zakupione w sklepie, gotowe przetwory.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 600 - 700 g niedużych, oczyszczonych pieczarek

    Zalewa:
    1 duża czerwona cebula
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
    3 łyżeczki curry
    5 łyżeczek cukru
    szczypta soli do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Marynowane pieczarki z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane pieczarki z curry 1. Cebulę przekroić na pół, następnie pokroić w piórka. Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia - gotować ok. 10 min.
  • Marynowane pieczarki z curry 2. Następnie dołożyć pieczarki - gotować jeszcze 15 min.
  • Marynowane pieczarki z curry 3. Gotowe pieczarki wystudzić. Grzyby wraz z zalewą przełożyć do zamykanego pojemnika, włożyć do lodówki. Marynować co najmniej 2 dni.

Porady

Pieczarki przygotowane w ten sposób można przełożyć do słoików i przechowywać, np. w piwnicy. Grzyby należy zalać powtórnie zagotowaną zalewą, zamknąć na gorąco i odwrócić do góry dnem. Trwałość takich przetworów wynosi ok. 4 miesiące. Inny sposób to załadowanie słoików wystudzonymi pieczarkami i zalewą, dokładnie zakręcenie i pasteryzowanie 5 - 7 min. Takie przetwory można przechowywać ok. 9 miesięcy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Grzyby Marynata Pieczarki Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować