Fasolowe brownies (wegańskie ciasteczka czekoladowe)

4.5 (180 ocen)

Z pozoru zwyczajne, niczym niewyróżniające się brownies, które w rzeczywistości powalą Was na kolana nie tylko smakiem, ale także swoim składem (samo zdrowie!). Mój sposób na zdrowe łakocie, dla osób które do tej pory musiały z nich rezygnować lub dbają o linię.

Składniki:

  • - puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu),
    - średni banan,
    - płaska łyżka cukru trzcinowego,
    - ok. 1/5 laski wanilii,
    - łyżka gorzkiego kakao,
    - 2-3 łyżki mleka,
    - szczypta* sody (lub bezglutenowego proszku do pieczenia).

    *na czubku łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery Ciastka

Fasolowe brownies (wegańskie ciasteczka czekoladowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę odsączamy na sicie i dokładnie płuczemy wodą, ponownie odsączamy i przekładamy do miski.
  • 2. Do fasoli dodajemy banana, całość miksujemy blenderem na gładką masę.
  • 3. Do masy fasolowo-bananowej dodajemy miąższ z laski wanilii, cukier trzcinowy, sodę, kakao i mleko. Całość mieszamy, a następnie ponownie miksujemy blenderem.
  • 4. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy po łyżce masy formując okrągłe ciasteczka (uwaga, należy zachować odstęp!).
  • 5. Brownies wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez ok. 10-12 minut, kiedy wierzch nieco się zetnie (nie należy trzymać ich zbyt długo w piekarniku).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Biała fasola Fasola Kakao Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować