Fasolka szparagowa w słoikach

4.5 (166 ocen)

Dzięki takim przetworom w chłodne, zimowe popołudnia szybko przygotujemy smaczny obiadowy dodatek lub wspaniałą rozgrzewającą zupę. ...

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej
    4 szklanki wody
    40 g soli
    20-30 g cukru
    20 g kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasolka szparagowa w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami. Z 0,5 kg fasolki wychodzi około 1 litrowy słoik.
    Fasolkę myjemy i obieramy. W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy fasolkę do gorącej, osolonej wody - gotujemy około 2 minuty, a następnie wyjmujemy. Czynność powtarzamy z całością fasolki.
  • 2. Przygotowujemy zalewę - zagotowujemy 4 szklanki wody wraz z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Na kwasek należy uważać, lepiej dać go mniej i potem dosypać niż dać go za dużo ;-)
  • 3. Zależnie na co będziemy przeznaczać przygotowywana fasolkę, możemy ją układać w całości w dużych litrowych słoikach, lub pociąć na kawałki i wkładać w mniejsze około 300 mililitrowe. Po porcjowaniu fasolki (nie należy układać jej pod samą pokrywkę), wlewamy do słoików zalewę i dokładnie zakręcamy.
  • 4. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Porady

Jeśli któryś ze słoików będzie syczał i przepuszczał zalewę, należy go odkręcić, porządnie wytrzeć gwint słoika i nakrętkę, ponownie zakręcić oraz zapasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować