Fasolka szparagowa pasteryzowana

4.46 (169 ocen)

Robiłam ją dwa lata temu i poszła w mgnieniu oka . Rok temu eksperymentowałam dodając kwasek itd czyli zupełnie inne przepisy z internetu i niestety wylądowała w koszu :( Dlatego też w tym roku znowu postawiłam na sprawdzony przepis , który ma 25 lat ( ponad) . Pychotaaa!!!!

Składniki:

  • 2 kg szparagówki zielonej lub żółtej
    4 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Fasolka szparagowa pasteryzowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę dokładnie umyć , kilkakrotnie zmieniając wodę. Oczyścić z włókien i wrzucić do wrzącej wody tak , aby strąki w niej luźno pływały., gotować 3-4 minuty.Odcedzić.
    Z 3 szklanek wody, soli i cukru ugotować zalewę , wrzącą zalać fasolkę .Przełożyć do uprzednio umytych słoików .Zamknąć i wstawić do kotła , zalać gorącą wodą ( ja zalałam zimną ) .Pasteryzować 90 minut w temperaturze 90-95 stopni C. Ostudzić .
    Następnego dnia powtórzyć pasteryzację utrzymując tę samą temperaturę wody przez 30 minut . Gotowe !

Porady

Najlepiej fasolkę układać w słoikach ciasno , wtedy pójdzie nam mniej zalewy , jeżeli będzie za duzo luzu zalewy może zbraknąć .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować