Fasolka po żarsku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kilka modyfikacji, połączeń smakowych by to ‘zwykłe’ danie nabrało innego wymiaru.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g świeżej białej fasoli

    500 g kiełbasy toruńskiej

    500 g kiełbasy śląskiej

    500 g łopatki wieprzowej

    1 duża czerwona papryka

    1 duża cebula

    1 łyżka pasty paprykowej

    250 g brązowych pieczarek

    2 puszki krojonych pomidorów

    330 ml soku pomidorowego

    10 g mielonego kminku

    1 łyżka mielonej kozieradki

    1 pęczek natki pietruszki

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po żarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka po żarsku 1. Pokrojone kiełbasy smażymy na oleju, do momentu zrumienienia.

    Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Przekładamy do dużej brytfany.

    Pieczarki kroimy, dodajemy do kiełbasy, lekko oprószamy solą, mieszamy i dusimy przez kwadrans pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.

    Opłukaną fasolkę przekładamy do gara. Całość zalewamy zimną wodą (na równi z całością), zagotowujemy, płomień zmniejszamy.

    Całość dusimy pod przykryciem przez 60 minut.

    Pokrywkę zdejmujemy, dorzucamy pomidory z puszki, pastę, pokrojoną w paski paprykę, posiekaną natkę, wlewamy sok. Gotujemy do miękkości papryki. Całość do smaku doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i mieloną kozieradką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować