Danie jednogarnkowe po żarsku

4.5 (160 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lubicie dania syte, jednocześnie proste w przygotowaniu i robiące się same? Właśnie takie są dania jednogarnkowe. Wystarczy wszystko pochlastać nożem i delektować się cudownymi smakami. Najlepiej wszystko pokroić, później dodawać.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    2 fioletowe marchewki
    200 g słoniny
    6 dużych cebul
    2 cebule czerwone
    4 ząbki czosnku
    2 duże pomidory malinowe
    2 pieczone udka z kurczaka
    500 g kiełbasy żarskiej
    150 g boczniaków
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    200 ml bulionu warzywnego
    1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    zielenina (natka, szczypior)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Danie jednogarnkowe po żarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Danie jednogarnkowe po Żarsku 1. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki.
    Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy marchewki i ziemniaki, smażymy.
    Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min).
    Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania.
    Mięso oddzielamy od kości.
    Kiełbasę kroimy na 3-4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół. Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem przez około 30 min. Co jakiś czas mieszamy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować