Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami

3 (1 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 400 g fasoli jaś
    200 g chudego surowego boczku wędzonego
    200 g kiełbasy
    2 cebule
    2 łyżki masła lub oleju
    1 łyżka mąki
    kilka pomidorów suszonych
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól,pieprz,ostra papryka
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać i na co najmniej 6 godzin zalać wodą o objętości 3 razy większej niż fasola. Gotować ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek zalać 250 ml wody ,gotować 20 min. Wyjąć ,pokroić w 5-6 mm kostkę , a wodę ,w której się gotował ,wlać do fasoli. Na 1 łyżce tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę ,wrzucić boczek i podsmażyć ,dopóki lekko się nie zrumieni. Połączyć z fasolą godzinę po tym ,jak zaczęła się gotować. Wsypać łyżeczkę soli i nie zdejmować z ognia. Po 20 min dodać kiełbasę ,pokrojoną w plasterki półcentymetrowej grubości i lekko zrumienioną na reszcie tłuszczu. Jeśli jest mało płynu ,uzupełnić go wodą . Jeśli za dużo ,nieco zwiększyć ogień. Kiedy fasola jest miękka ,dodać koncentrat pomidorowy zmieszany z mąką i suszone pomidory. Doprawić solą ,pieprzem oraz ostrą papryką i ,mieszając gotować jeszcze 5 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować