Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 10 min

Mój mąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robię

  • 10 min

Składniki:

  • fasola Jaś 250 g
    koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
    kość wieprzowa 300 g
    kiełbasa cienka 500 g
    boczek wędzony 250 g
    cebula 2 szt
    majeranek do smaku
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej.
    Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.
    Gdy zagotuję się fasola dodajemy opłukaną kość wieprzową i dalej gotujemy.
  • 2. Boczek przesmażamy lekko na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy.
    Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do fasoli gotujemy.
    Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do fasoli.
  • 3. Gdy fasola jest miękka wyjmujemy kośći ,oddzielamy mięso od kości.
    Mięso dodać do fasolki.
    Dodajemy koncentrat i przyprawy mieszamy gotując na wolnym ogniu.
    Część fasoli odejmujemy do innego garnka i rozgniatamy łyżką tak by powstała papka , dodajemy ją do garnka, mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować