FASOLKA PO BRETOŃSKU

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Po prostu tradycja którą uwielbiamy

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500g fasoli średniej, duża cebula, laska kiełbasy (ja wolę toruńską), 20dag boczku, marchewka, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kminek mielony, majeranek, kolendra, czosnek mielony oraz 2 ząbki świeżego, mały koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia najlepiej na noc. Namoczoną fasolę zalewamy wodą i gotujemy ok 0,5h Startą na grubych oczkach marchew dodajemy do fasoli. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Kiełbasę i boczek kroimy i podsmażamy. Wszystko dodajemy do gotującej się fasoli. Dodajemy przecier i przyprawy wg uznania ale dajemy sporą ilość majeranku i mielonego czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1,5h. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek.

Porady

Fasolę można zagęścić lekko mąką ale długie gotowanie powoduje że fasolka sama się zageszcza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować