Bardzo sycące i rozgrzewające danie, idealne na chłodne dni.
2 godz.
Składniki:
2 długie kiełbasy
ok. 0,5 kg fasoli Jaś średni
koncentrat pomidorowy
ok. 5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
ok. 10 ziaren pieprzu czarnego
łyżeczka ostrej papryki mielonej
sól, pieprz
szczypta majeranku
przyprawa typu vegeta
kostka rosołowa bulion na wędzonce
odrobina smalcu
ok. 2 łyżek mąki
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc aby zmiękła. Po upływie ok. 12 godzin płuczemy ją i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości fasoli. Rozgrzewamy patelnię i na nie dużym kawałku smalcu podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki.(Można dodać również pokrojony w kostkę boczek - wedle własnych upodobań) Gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy do niej koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę i przesmażamy chwilę na patelni, po czym dodajemy wszystko do fasoli. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Mąkę roztrzepujemy w ok. połowie szklanki zimnej wody i powoli wlewamy do fasoli ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarze