Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo sycące i rozgrzewające danie, idealne na chłodne dni.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 2 długie kiełbasy
    ok. 0,5 kg fasoli Jaś średni
    koncentrat pomidorowy
    ok. 5 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    ok. 10 ziaren pieprzu czarnego
    łyżeczka ostrej papryki mielonej
    sól, pieprz
    szczypta majeranku
    przyprawa typu vegeta
    kostka rosołowa bulion na wędzonce
    odrobina smalcu
    ok. 2 łyżek mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc aby zmiękła. Po upływie ok. 12 godzin płuczemy ją i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości fasoli. Rozgrzewamy patelnię i na nie dużym kawałku smalcu podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki.(Można dodać również pokrojony w kostkę boczek - wedle własnych upodobań) Gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy do niej koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę i przesmażamy chwilę na patelni, po czym dodajemy wszystko do fasoli. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Mąkę roztrzepujemy w ok. połowie szklanki zimnej wody i powoli wlewamy do fasoli ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować