Fasolka po bretońsku

5 (178 ocen)

Uwielbiam fasolkę po bretońsku, danie smaczne na obiad.

Składniki:

  • kiełbasa cienka - 250 g
    fasola Jaś - 400 g
    boczek wędzony - 100 g
    koncentrat pomidorowy - 100 g
    cebula - 1 szt
    wegeta
    sól i pieprz
    majeranek
    olej do smażenia
    mąka - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, odstawić najlepiej na całą noc.
  • 2. Gotować fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.
  • 3. Cebulę obrać, boczek , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli.
  • 4. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  • 5. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować.
  • 6. Doprawić do smaku, solą i pieprzem.

Porady

Zamiast mąki do zagęszczenia, można użyć trochę rozgniecionej fasoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować