Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Jedno z ulubionych dań mojego męża

Składniki:

  • 400g fasoli
    ½ kg wędzonego boczku
    1 laska cienkiej kiełbasy
    1 koncentrat pomidorowy
    2 małe cebule
    Kostka drobiowa
    Ok. 3 łyżek majeranku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę umyć a następnie namoczyć na noc w wodzie (ok.12 godzin).
  • 2. Umieścić w garnku z wodą, w której się moczyła, dodać kostkę drobiową, posolić i popieprzyć, i gotować.
  • 3. Cebulę obrać a następnie pokroić ją, kiełbasę i boczek na kawałki, podsmażyć na patelni.
  • 4. Kiedy fasola będzie już prawie miękka, dodać w/w podsmażone składniki i gotować całość do momentu, aż fasola będzie już zupełnie miękka.
  • 5. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy (według smaku i uznania).
  • 6. Gotować jeszcze chwilę, a na koniec przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Porady

Jeżeli sos wyjdzie za rzadki, można przygotować zasmażkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować