Fasola ze śliwkami

0 (0 ocen)

Ta potrawa jest szczegolna bo pierwszy raz ja robilam

Składniki:

  • 30 dag białej fasoli, średniej wielkości, namoczonej na noc
    15 dag suszonych śliwek
    Ewentualnie średniej wielkości cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasola ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekamy śliwki.
    Fasolę, która się moczyła, gotujemy do miękkości (w świeżej wodzie).
    Na patelni robimy zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzamy wodą spod fasoli.
    Odcedzamy fasolę (ale niezbyt dokładnie) i solimy nieco. Jeśli chcemy zrobić wersję z cebulą – na patelni najpierw smażymy cebulę, przekładamy do odcedzonej fasoli, a następnie – na tej samej patelni przygotowujemy zasmażkę.
    Do zasmażki wrzucamy śliwki, chwilę gotujemy na małym ogniu i całość przekładamy do fasoli. Solimy i pieprzymy do smaku. Można też ewentualnie dodać odrobinę cukru, aby pogłębić smak. Przez chwilę jeszcze gotujemy fasolę na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować