Fasola mung w potrawce z marchewki

0 (0 ocen)

Iście wegetariańskie danie.

Składniki:

  • 100 g drobnej fasoli mung (sucha)
    1 duża marchewka
    1 średnia biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    1/2 pęczka szczypiorku
    2 łyżki oleju
    1 szklanka wody
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki pasty Ajvar ostrej
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Potrawka Gulasz Pasty

Fasola mung w potrawce z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasola mung w potrawce z marchewki 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 2 - 3 min, mieszając. Oprószyć mąką i chwilę zasmażyć.
  • Fasola mung w potrawce z marchewki 2. Powoli wlać wodę, mieszając. Dodać obraną i pokrojoną na ćwierć talarki marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlać sok z cytryny. Gotować do miękkości (około 10 min), często mieszając.
  • Fasola mung w potrawce z marchewki 3. Po tym czasie dodać ugotowaną fasolę (gotować 15 - 20 min, bez wcześniejszego moczenia).
  • Fasola mung w potrawce z marchewki 4. Zieleninę posiekać i dołożyć do garnka. Dodać także pastę Ajvar i wymieszać. Podgrzewać jeszcze 2 - 3 min, mieszając. Danie doprawić do smaku.
    Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować