Fasola mung w potrawce z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 2 - 3 min, mieszając. Oprószyć mąką i chwilę zasmażyć.
2.Powoli wlać wodę, mieszając. Dodać obraną i pokrojoną na ćwierć talarki marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlać sok z cytryny. Gotować do miękkości (około 10 min), często mieszając.
3.Po tym czasie dodać ugotowaną fasolę (gotować 15 - 20 min, bez wcześniejszego moczenia).
4.Zieleninę posiekać i dołożyć do garnka. Dodać także pastę Ajvar i wymieszać. Podgrzewać jeszcze 2 - 3 min, mieszając. Danie doprawić do smaku.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze