Farszynki z pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam np. na kolację. Można też zabrać do pracy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    łyżka masła
    2 małe jajka

    1/2 kg pieczarek
    cebula
    mały pęczek koperku
    2 łyżki bułki tartej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    olej rzepakowy do smażenia

    300 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    łyżeczka cukru
    sok z połowy małej cytryny
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Sosy

Farszynki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Porządnie ubić tłuczkiem. Przestudzić.. Dodać łyżkę masła, pieprz czarny świeżo mielony, jajka i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić masę ręką. Masa ma być elastyczna. Jeśli jest zbyt luźna dodać jeszcze mąki .
    Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać oczyszczone, umyte, osuszone i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażyć aż sos w dużej części wyparuje. Przestudzić. Dodać sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, bułkę tartą i drobniutko pokrojony koperek. Wymieszać.
    Z masy ziemniaczanej robić kule. Spłaszczać na ręce. Nakładać farsz pieczarkowy i zalepiać. Robić ponownie kule i spłaszczać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
    Smażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym.
    Sos czosnkowy - wszystkie składniki wymieszać. Pozostawić na ok 15 min, żeby smaki się połączyły.
    Placki podawać z sosem.
    Smacznego.

Porady

Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować