Farszynki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Porządnie ubić tłuczkiem. Przestudzić.. Dodać łyżkę masła, pieprz czarny świeżo mielony, jajka i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić masę ręką. Masa ma być elastyczna. Jeśli jest zbyt luźna dodać jeszcze mąki .
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać oczyszczone, umyte, osuszone i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażyć aż sos w dużej części wyparuje. Przestudzić. Dodać sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, bułkę tartą i drobniutko pokrojony koperek. Wymieszać.
Z masy ziemniaczanej robić kule. Spłaszczać na ręce. Nakładać farsz pieczarkowy i zalepiać. Robić ponownie kule i spłaszczać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
Smażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym.
Sos czosnkowy - wszystkie składniki wymieszać. Pozostawić na ok 15 min, żeby smaki się połączyły.
Placki podawać z sosem.
Smacznego.
Komentarze