Farszynki-krokiety ziemniaczane z farszem

  • wyświetlono: 625 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

przepyszne i bardzo łatwe krokiety ziemniaczane znane też jako farszynki. Dosłownie z kilku podstawowych składników możemy mieć pyszne danie np na obiad :) Składają się one z ciasta ziemniaczanego, nadziane są pysznym i łatwym farszem z pieczarek, cebulki i marchewki.

P1018962_Fotor
  • 18 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI
* z podanych proporcji wyszło mi 18 dużych krokietów

CIASTO
-1,5 kg ugotowanych ziemniaków
-sól
-200g mąki pszennej
-50g mąki ziemniaczanej
-2 jajka


FARSZ
-500g pieczarek
-2 marchewki
-1 cebula
-łyżka masła
-papryka czerwona w proszku
-sól
-pieprz

DODATKOWO
-olej do smażenia
-jajko
-bułka tarta
-sól
-pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Farszynki-krokiety ziemniaczane z farszem

  • farszynki1. 1,5 kg obranych ziemniaków solimy i gotujemy, następnie studzimy, i mielimy lub przepuszczamy przez praskę.

    FARSZ

    Do garnka dajemy pokrojoną na małe kawałki cebulkę i smażymy ją na maśle. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz starte na tarce o dużych oczkach marchewki.
    Mieszamy, zmniejszamy ogień i chwilę smażymy.



    Następnie gdy marchewka i pieczarki będą miękkie doprawiamy nasz farsz. Ja używam podstawowych przypraw, doprawiłam czerwoną papryką, solą i pieprzem.

    Farsz mieszamy, i odkładamy do wystudzenia. Jeśli pieczarki puściły dużo soku, polecam go odlać.

    CIASTO

    Do miski dajemy zmielone ziemniaki, dodajemy 2 jajka, 200g mąki pszennej oraz 50g mąki ziemniaczanej. Ciasta już nie solimy, bo soliliśmy ziemniaki.

    Zagniatamy ciasto, nie długo, tylko do połączenia.

    ***tutaj mała uwaga, ja miałam ziemniaki z wysoką zawartością skrobi, dość suche, więc ciasto wyszło mi idealne, ale jeśli wasze ziemniaki będą bardziej "mokre" trzeba dodać więcej mąki, ciasto nie powinno się kleić.



    Następnie z ciasta odkrawamy kawałek, rozpłaszczamy rękami na płaski, dość cienki placek, dajemy trochę farszu, zawijamy jak krokieta.
    Formujemy rękami.
    Tak postępujemy z całym ciastem. Mi wyszło 18 dużych krokietów.


    Następnie do miski dajemy jajko, ja sobie dolałam do niego troszkę wody, dodajemy sól, pieprz, następnie panierujemy krokiety-maczamy w jajku, i obtaczamy w bułce tartej.

    Do patelni wlewamy nie dużo oleju, podgrzewamy. Smażymy krokiety na małym ogniu na złoty kolor.
    I gotowe :)
    Krokiety polecam podawać z sosem pieczarkowym.
    Są na prawdę pyszne, sycące, można je zastawić na drugi dzień i odgrzać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie z ziemniakówkrokiety ziemniaczanefarszynki

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z farszem warzywnym

Dodane przez: czarrna

Krokiety z farszem warzywnym

Zainspirowane przepisem Jagi85

Farszynki Z Pieczarkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Farszynki Z Pieczarkami

To kolejna propozycja na wykorzystanie...

image-0f9gc75

Dodane przez: beniawojt

Farszynki

Sycące kotleciki ziemniaczane wypełnione...

Farszynki z mięsem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Farszynki z mięsem

Przepyszne , ziemniaczane kotleciki...

krokiety

Dodane przez: Martyna1991

Krokiety z farszem jajeczno-serowym

Lekkie i syte , idealne na bezmięsny...

Ziemniaczane krokiety z nadzieniem grzybowym

Dodane przez: bienpyt

Ziemniaczane krokiety z nadzieniem grzybowym

Grzyby i ziemniaki – plus dodatki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE