Fale Dunaju z gruszkami

4.5 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Smak ciasta z dawnych lat. Zmieniłam tylko owoce z jabłek na gruszki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    320 g mąki pszennej, typ 500
    250 g cukru
    cukier wanilinowy
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek
    4 łyżki czubate jogurtu naturalnego
    2 łyżki pełne ciemnego kakao

    Masa budyniowa:
    40 g budyniu w proszku o smaku waniliowym, bez cukru
    400 ml mleka 3/2%
    3 łyżki cukru
    250 g masła "extra"

    Ponadto:
    5 dojrzałych, twardych gruszek
    3 czubate łyżki wiórków kokosowych
    4 czubate łyżki marmolady brzoskwiniowej

    Polewa czekoladowa:
    5 dag masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka 3,2 %
    5 płaskich łyżek ciemnego kakao


Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Fale dunaju z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie żółtek z masłem i cukrem 1. Wykonanie ciasta:
    Ucieramy w mikserze: masło, cukier, żółtka.
    Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy jogurt.
    Ucieramy delikatnie.
    Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
    Na końcu delikatnie łączymy ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • ciasto jasne na blaszce rozsmarowane 2. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozstawiamy białą.
    Formę do pieczenia wykładamy pergaminem.
    Wykładamy jasne ciasto, równo rozsmarowujemy.
  • ucieranie ciasta z dodatkiem kakao 3. Do drugiej porcji ciasta dodajemy kakao. Mieszamy dokładnie.
  • ciasto z kakao rozsmarowane na cieście jasnym 4. Ciemne ciasto rozsmarowujemy na jasnym.
  • gruszki 5. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry.
  • gruszki poukładane na cieście 6. Pokrojone gruszki układamy na ciemnym cieście. Lekko wciskamy.
  • upieczone ciasto 7. Ciasto pieczemy w 160 stop. C przez ok. 30 min w piecu z termoobiegiem. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Jeśli jeszcze nie, zwiększamy czas o 5- 10 min.
    Studzimy. Wyjmujemy z formy.
  • ugotowany budyń 8. Przygotowanie masy budyniowej:
    Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy proszek budyniowy.
    Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
    Do wrzącego mleka wlewamy budyń. Gotujemy chwilkę. Odstawiamy.
    Studzimy.
  • masa budyniowa 9. Ucieramy w mikserze masło. Dodajemy stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu.
  • masa budyniowa na upieczonym cieście z gruszkami 10. Ciasto kroimy wzdłuż na pół i smarujemy pierwszą część- cienko warstwą marmolady brzoskwiniowej, w/g przepisu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marmoladka-z-kawalkami-brzoskwin-z-dodatkiem-soku-z-pomaranc
    Przykrywamy drugą częścią ciasta.
    Utartą masę budyniową rozsmarowujemy na cieście.
  • gotowanie polewy czekoladowej 11. Przygotowujemy polewę czekoladową.
    Masło topimy, dodajemy cukier, mleko, kakao. Mieszamy i chwilkę krótką gotujemy na jednolitą gęstą masę.
    Studzimy.
  • esy- floresy z polewy czekoladowej 12. Polewą robimy esy- floresy na cieście.
  • obsypywanie ciasta kokosem 13. Wierzch obsypujemy kokosem.
  • schładzanie ciasta 14. Ciasto schładzamy w lodówce.
  • Fale Dunaju z gruszkami 15. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową, masło- także. Sypkie- przesiewamy. Zamiast masła do ciasta możemy użyć margaryny. Gruszki zastąpić można wiśniami, jabłkami. Budyniu nie schładzamy w lodówce, bo źle się uciera z masłem, mogą być grudy. Ciasto jest delikatne w smaku, wilgotne i aromatyczne od gruszek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować