Fale dunaju z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Jajka z cukrem miksujemy na puch.Margarynę roztapiamy,przestudzamy.Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem,oraz roztopioną margarynę.
2.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej wsypujemy kakao i śmietanę,mieszamy.
3.Blachę o wymiarach 25×30 cm smarujemy tłuszczem,kładziemy najpierw jasne potem ciemne ciasto.
4.Obrane gruszki kroimy w paski,układamy w rzędach na cieście,pieczemy w 180 stopniach 35 minut.
5.Połowę mleka gotujemy z cukrem,do drugiej połowy wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną,mieszamy,wlewamy na gotujące mleko.Odstawiamy do przestudzenia.
6.Masło ucieramy do białości,stopniowo dodajemy budyń,ucieramy na gładki krem.Kremem smarujemy wierzch ciasta.
7.Śmietanę podgrzewamy,wrzucamy kostki czekolady,mieszamy do rozpuszczenia.Przestudzamy,polewamy ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia
Komentarze