Fale Dunaju z gruszkami

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne wilgotne ciasto.Najlepsze na drugi dzień.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    200 g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    2 łyżki śmietany zakwaszanej
    2 łyżki kakao

    4 duże gruszki

    Krem:
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    0,5 litra mleka
    200 g masła

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    100 ml śmietany kremówki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Fale dunaju z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Jajka z cukrem miksujemy na puch.Margarynę roztapiamy,przestudzamy.Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem,oraz roztopioną margarynę.
    2.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej wsypujemy kakao i śmietanę,mieszamy.
    3.Blachę o wymiarach 25×30 cm smarujemy tłuszczem,kładziemy najpierw jasne potem ciemne ciasto.
    4.Obrane gruszki kroimy w paski,układamy w rzędach na cieście,pieczemy w 180 stopniach 35 minut.
    5.Połowę mleka gotujemy z cukrem,do drugiej połowy wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną,mieszamy,wlewamy na gotujące mleko.Odstawiamy do przestudzenia.
    6.Masło ucieramy do białości,stopniowo dodajemy budyń,ucieramy na gładki krem.Kremem smarujemy wierzch ciasta.
    7.Śmietanę podgrzewamy,wrzucamy kostki czekolady,mieszamy do rozpuszczenia.Przestudzamy,polewamy ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia

Porady

Zamiast gruszek można użyć np.wiśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Gruszki Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować