Ciasto fale dunaju z galaretką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać margarynę i ponownie utrzeć, a później stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Pod koniec ucierania masa będzie dość gęsta. Białka ubić na sztywną pianę, po czym w miarę delikatnie wmieszać ją do ciasta . Połowę ciasta przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a do pozostałej części wsypać kakao i wymieszać łopatką. Ciasto kakaowe przełożyć na blachę. Na wierzchu ułożyć jabłka i lekko je docisnąć. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu dodając 5 łyżek cukru,wystudzić i zmiksować z masłem na puszysty krem. Na wystudzone ciasto przełożyć krem budyniowy i wyłożyć już lekko tężejącą galaretkę,Schłodzić w lodówce.
Komentarze