Ciasto Fale Dunaju z galaretką malinową

4.49 (182 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne,klasyczne ciasto kremowo-owocowe idealne do kawki przy babskich pogaduszkach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 margaryna
    1 łyżka śmietany
    aromat pomarańczowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    6 dużych jabłek
    Krem:
    1 duży budyń śmietankowy
    3 szklanki mleka
    cukier waniliowy
    kostka masła
    5 łyżek cukru
    1 galaretka malinowa
    serduszka milka do przystroju

Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto fale dunaju z galaretką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać margarynę i ponownie utrzeć, a później stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Pod koniec ucierania masa będzie dość gęsta. Białka ubić na sztywną pianę, po czym w miarę delikatnie wmieszać ją do ciasta . Połowę ciasta przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a do pozostałej części wsypać kakao i wymieszać łopatką. Ciasto kakaowe przełożyć na blachę. Na wierzchu ułożyć jabłka i lekko je docisnąć. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut.
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu dodając 5 łyżek cukru,wystudzić i zmiksować z masłem na puszysty krem. Na wystudzone ciasto przełożyć krem budyniowy i wyłożyć już lekko tężejącą galaretkę,Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować