Domowy kajmak

4.47 (203 ocen)

  • 3 godz.

Przygotowuje się długo, ale warto, ponieważ ma smak niebiański :) Będzie idealnie nadawał się do mazurków.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 l mleka
    1,5 szklanki cukru
    150g masła
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Domowy kajmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i cukier gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny. Co jakiś mieszać. Pod koniec gotowania gdy nasz kajmak zaczyna przybierać odpowiednią konsystencje trzeba cały czas mieszać aby nie zważył się bądź też nie skarmelizował się cukier. Gdy masa jest już bardzo gęsta (najlepiej łyżką zrobić przedziałek i powinniśmy zobaczyć dno garnka) dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Porady

Pod koniec gotowania trzeba ciągle mieszać aby nie zaczął się palić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować