Bułki do hot-doga

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Domowe bułki do hot-doga

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/3 kostki drożdży ze 100g
    600g mąki
    1,5 szklanki ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    jajko
    3 łyżki mleka
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki do hot-doga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-119fp3e 1. Drożdże rozkruszyć do miski, dodać 0,5 szklanki ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę i dokładnie wymieszać ją z solą. Dodać rozczyn z drożdży i stopniowo dodawać wodę. Ciasto zagnieść (musi być elastyczne).
  • 2. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na około 8-10 kulek (w zależności jakie długie chcemy hot-dogi) i rozwałkować w dłoniach na wałek około 10cm. Każdy wałek lekko spłaszczyć i pozostawić jeszcze na około 15 min pod przykryciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować