1.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając powoli żółtka, na koniec mleko, mąkę i proszek. Ciasto podzielić na dwie części.
Białka ubić na sztywno. 3/4 dodać do jednej części i wymieszać.
Rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą tortownicę.
Do drugiej części dodać pozostałą 1/4 część ubitych białek , kakao i dobrze wymieszać. Nałożyć na jasne ciasto na tortownicę.
Na ciasto przed pieczeniem poukładać ósemki jabłek ( gęsto )
Piec 45 min do 1h w temp 180stopni.
W trakcie pieczenia zrobić masę:
Wymieszać budyń w 1 szkl. mleka, dodać krupczatkę, żelatynę i cukier. Wlać do gotującej się drugiej części mleka. Ostudzić . Ubić śmietanę na sztywno. Dodawać do niej przygotowany ostudzony budyń.
Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w garnku w kąpieli wodnej,do rozpuszczonej dodać śmietanę . Poleć wierzch ciasta, na masę.
Komentarze