Fale Dunaju

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Przygotowanie w sumie 40 min Pieczenie ok 45 min do 1h

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    25dkg margaryny,
    1szkl cukru,
    6 duzych jaj,
    2 szkl mąki pszennej,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki mleka,
    2 płaskie łyżki kakao,
    4-5 duże jabłka,

    Lekki krem :
    500 ml mleka,
    1 budyń śmietankowy,
    2 łyżki mąki krupczatki ,
    5 łyżek cukru,
    2 płaskie łyżki żelatyny,
    400 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Desery

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fale Dunaju 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając powoli żółtka, na koniec mleko, mąkę i proszek. Ciasto podzielić na dwie części.
    Białka ubić na sztywno. 3/4 dodać do jednej części i wymieszać.
    Rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą tortownicę.
    Do drugiej części dodać pozostałą 1/4 część ubitych białek , kakao i dobrze wymieszać. Nałożyć na jasne ciasto na tortownicę.
    Na ciasto przed pieczeniem poukładać ósemki jabłek ( gęsto )
    Piec 45 min do 1h w temp 180stopni.

    W trakcie pieczenia zrobić masę:
    Wymieszać budyń w 1 szkl. mleka, dodać krupczatkę, żelatynę i cukier. Wlać do gotującej się drugiej części mleka. Ostudzić . Ubić śmietanę na sztywno. Dodawać do niej przygotowany ostudzony budyń.
    Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.

    Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w garnku w kąpieli wodnej,do rozpuszczonej dodać śmietanę . Poleć wierzch ciasta, na masę.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować