Sernik na zimno z brzoskwiniami

4.5 (191 ocen)

Idealne ciasta na lato to właśnie serniki na zimno. Sernik, którym częstuję ma dodatkowo piękny, słoneczny kolor zachęcający do jedzenia.

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych,
    600g śmietany kremówki,
    200 g jogurtu naturalnego,
    20g żelatyny,
    1/3 szklanki gorącej wody,
    9 łyżek cukru pudru,
    aromat pomarańczowy,
    4-5 brzoskwiń lub puszka brzoskwiń,
    2 galaretki brzoskwiniowe

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Spód tortownicy o średnicy 22cm wykładamy folią, a jej brzegi smarujemy cienko masłem. Na spodzie układamy biszkopty jeden obok drugiego. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, ostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat pomarańczowy. Całość miksujemy z jogurtem aż do połączenia składników.
  • sernik 2. Do masy ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 500ml wody.
  • sernik 3. Brzoskwinie obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na cieście promieniście i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Smacznego :)

Porady

1) Poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki. 2) Do ciasta można dodać również inne owoce np. truskawki, maliny, jagody, nektarynki itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować