Eklerki z kremem kawowym

4.49 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak mnie wzięło na eklerki z pysznym delikatnym kawowym wnętrzem. przepis na ciasto uniwersalny, nadaje się również na ptysie. Z przepisu wyszło mi 10 małych i 10 dużych eklerków.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto

    1 szklanka mąki pszennej
    8 dag margaryny
    5 jajek
    3/4 szklanki wody
    Krem
    0,5 L kremówki 30%
    cukier puder
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Eklerki Krem Krem kawowy

Eklerki z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Wodę i margarynę gotujemy, po rozpuszczeniu się margaryny wsypujemy mąkę i nie zdejmując z ognia energicznie mieszamy by ciasto nie przywarło do garnka. PO około 2 minutach zdejmujemy ciasto z ognia i studzimy, aż będzie letnie. Do przestudzonego ciasta dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z dużą gwiazdkową tytką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy podłużne korpusy o dł. około 10 cm. Pieczemy w nagrzanym do 190 C około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru, studzimy i przekrawamy najlepiej nożem z drobnymi ząbkami na połówki.
  • 2. Krem

    Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach wody. Kawę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, studzimy i czekamy, aż zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając 3 łyżki cukru pudru pod koniec, dodajemy stopniowo tężejącą kawę, dokładnie mieszamy masę. Przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy kremem dolną połowę, przykrywamy drugą połową i polewamy dowolną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować