Eklerki z kremem czekoladowym

  • wyświetlono: 836 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Słodkie, rozpływające się w ustach, z posmakiem orzechów eklerki z kremem czekoladowym. Gwarantuję na jednym się nie skończy.

VioletoweKucharzenie
  • 5 porcje
  • 200min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto parzone:
125 g margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka (L)
Szczypta soli

Krem czekoladowy:

600 ml mleka
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 żółtka
230 g masła lub margaryny

Polewa:
100 g czekolady mlecznej z orzechami
2 łyżki masy orzechowej
1 łyżeczka masła
1 łyżka mleka

Dodatkowo:
5 łyżek masy orzechowej

Sposób przygotowania przepisu:

Eklerki z kremem czekoladowym

  • 1. Ciasto parzone:

    W garnku zagotowujemy wodę z margaryna oraz szczyptą soli. Gdy wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Delikatnie studzimy. Do masy wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kształt eklerków. Gdy nie mamy szprycy cukierniczej możemy też ciasto rozprowadzić za pomocą łyżki. Z podanej porcji wyszło mi 10 eklerków (po złożeniu 5). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20 minut.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz kakao. Gdy mleko wrze dolewamy masę z kakao. Mieszamy do momentu powstania budyniu. Garnek okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie margarynę ubijamy na puch i po łyżce dokładamy masę budyniową. Miksujemy na gładki krem.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masą orzechową. Dodajemy masło i mleko. Mieszamy aż polewa będzie lejąca.
  • 4. Złożenie eklerków:
    Spód eklerka smarujemy jedną łyżką masy orzechowej. Następnie rozprowadzamy po całości krem czekoladowy. Przykrywamy drugim eklerkiem. Górę oblewamy polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylakrem budyniowyciastko do kawyekleryprzepis_miesiąca1000eklerki z kremem czekoladowym
 

Komentarze

Podobne przepisy

Deser "kryształki" na herbatnikowym spodzie

Dodane przez: justi2401

Deser "kryształki" na herbatnikowym spodzie

Deser na bazie jogurtów naturalnych,...

Eton mess z truskawkami i nektarynką

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eton mess z truskawkami i nektarynką

Pyszny i słodki bałagan w kieliszku...

Panna cotta z herbacianą galaretką

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Panna cotta z herbacianą galaretką

Smaczny włoski deser z herbacianą...

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Dodane przez: magdzia44448

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Bita śmietana, truskawki, kiwi...

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: magdzia44448

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Pyszne domowe drożdżówki z truskawkami...

Lody na gotowanych żółtkach

Dodane przez: JustKuchcik

Lody na gotowanych żółtkach

Domowe lody bez maszynki na gotowanych...