Eklerki z kremem czekoladowym

  • wyświetlono: 930 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Słodkie, rozpływające się w ustach, z posmakiem orzechów eklerki z kremem czekoladowym. Gwarantuję na jednym się nie skończy.

VioletoweKucharzenie
  • 5 porcje
  • 200min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto parzone:
125 g margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka (L)
Szczypta soli

Krem czekoladowy:

600 ml mleka
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 żółtka
230 g masła lub margaryny

Polewa:
100 g czekolady mlecznej z orzechami
2 łyżki masy orzechowej
1 łyżeczka masła
1 łyżka mleka

Dodatkowo:
5 łyżek masy orzechowej

Sposób przygotowania przepisu:

Eklerki z kremem czekoladowym

  • 1. Ciasto parzone:

    W garnku zagotowujemy wodę z margaryna oraz szczyptą soli. Gdy wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Delikatnie studzimy. Do masy wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kształt eklerków. Gdy nie mamy szprycy cukierniczej możemy też ciasto rozprowadzić za pomocą łyżki. Z podanej porcji wyszło mi 10 eklerków (po złożeniu 5). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20 minut.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz kakao. Gdy mleko wrze dolewamy masę z kakao. Mieszamy do momentu powstania budyniu. Garnek okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie margarynę ubijamy na puch i po łyżce dokładamy masę budyniową. Miksujemy na gładki krem.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masą orzechową. Dodajemy masło i mleko. Mieszamy aż polewa będzie lejąca.
  • 4. Złożenie eklerków:
    Spód eklerka smarujemy jedną łyżką masy orzechowej. Następnie rozprowadzamy po całości krem czekoladowy. Przykrywamy drugim eklerkiem. Górę oblewamy polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylakrem budyniowyciastko do kawyekleryprzepis_miesiąca1000eklerki z kremem czekoladowym

Zobacz nasze filmy

 

Komentarze

Podobne przepisy

Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku

Dodane przez: gotowanietoproste

Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym...

Są małe, ale jakże pyszne :) Mini...

EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ...

Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny,...

Czekoladowy krem z ciecierzycy

Dodane przez: Jaga85

Czekoladowy krem z ciecierzycy

Krem smakuje SUPER! Zdrowe smarowidło...

image-0kwv0ty

Dodane przez: viki2903

krem czekoladowy z wafelkami

obłędny czekoladowy deser który...

Kostka brownie z kremem adwokatowym i bezami

Dodane przez: BARB

Kostka czekoladowa z kremem

Bardzo czekoladowe, wilgotne ciasto...

image-1myij27

Dodane przez: alexia

Eklerki

Eklerki to smak mojego dzieciństwa....