Eklerki z kremem czekoladowym

4.5 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Słodkie, rozpływające się w ustach, z posmakiem orzechów eklerki z kremem czekoladowym. Gwarantuję na jednym się nie skończy.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    125 g margaryny
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka (L)
    Szczypta soli

    Krem czekoladowy:

    600 ml mleka
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    2 żółtka
    230 g masła lub margaryny

    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej z orzechami
    2 łyżki masy orzechowej
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka mleka

    Dodatkowo:
    5 łyżek masy orzechowej
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Eklerki

Eklerki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone:

    W garnku zagotowujemy wodę z margaryna oraz szczyptą soli. Gdy wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Delikatnie studzimy. Do masy wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kształt eklerków. Gdy nie mamy szprycy cukierniczej możemy też ciasto rozprowadzić za pomocą łyżki. Z podanej porcji wyszło mi 10 eklerków (po złożeniu 5). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20 minut.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz kakao. Gdy mleko wrze dolewamy masę z kakao. Mieszamy do momentu powstania budyniu. Garnek okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie margarynę ubijamy na puch i po łyżce dokładamy masę budyniową. Miksujemy na gładki krem.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masą orzechową. Dodajemy masło i mleko. Mieszamy aż polewa będzie lejąca.
  • 4. Złożenie eklerków:
    Spód eklerka smarujemy jedną łyżką masy orzechowej. Następnie rozprowadzamy po całości krem czekoladowy. Przykrywamy drugim eklerkiem. Górę oblewamy polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować