krem budyniowy:
1 l mleka
4 żółtka
2 jajka
25 dag cukru pudru
małe opakowanie cukru wanilinowego
5 dag masła
8 dag mąki pszennej
8 dag mąki ziemniaczanej
Eklerki z aksamitnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: w garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite, szkliste i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy z szeroką końcówką wyciskać eklery (ok. 8 x 2 cm), robiąc odstępy bo sporo podrosną. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po wystudzeniu eklerki przekroić na pół. Na połówki szprycą wykładać krem, przykryć drugą częścią. Polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
2.Krem: od mleka odlać 5 łyżek a resztę zagotować z cukrem wanilinowym i masłem. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem pudrem, mąkami i odlanym mlekiem. Gotującym mlekiem zalać masę jajeczną, gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Komentarze