Eklerki różane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pyszny, różany deser dla całej rodziny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (1 szklanka=250 ml)
    składniki ciasta:
    250 ml wody
    100 gram masła
    4 jaja
    szczypta soli
    składniki kremu:
    450 ml śmietany kremówki
    6 łyżek konfitury różanej
    4 łyżeczki żelatyny+50 ml wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Eklerki

Eklerki różane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj wodę z solą i masłem. Gdy zacznie się gotować wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się szklista i będzie odstawać od garnka (około 2 minuty). Kiedy masa wystygnie dodawaj po jednym jajku i zmiksuj na gładką masę. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje ciasta kształtując eklerki. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Po przestudzeniu przetnij wzdłuż na 2 warstwy.
  • 2. Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę. Dodaj konfiturę, żelatynę i zmiksuj. Kremem napełnij eklerki. Schłodź kilka godzin w lodówce. Wierzch możesz udekorować płatkami róż lub innych kwiatów np. pelargonii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować