Waniliowe eklerki

0 (0 ocen)

  • 55 min

Pyszne eklerki z waniliową delikatną masa.

  • 55 min

Składniki:



  • Składniki

    Składniki na ciasto:
    150 G MARGARYNY LUB MASŁA
    1 SZKLNKA MAKI,
    3 JAJKA,
    SZKLaNKA WODY,

    Masa eklerkowa:
    - 2 szklanki mleka,
    - 6 żółtek,
    - 0,5 szklanki cukru,
    1\2 szklanki maki ziemniaczanej,
    1\2 szklanki maki pszennej
    kilka kropel aromatu wanilowego.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Eklerki

Waniliowe eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    : W rondelku zagotować wodę z margaryną i czekać aż się rozpuści. Nastepnie wsypac do niej makę pamietajac o mieszaniu , najlepiej drewniana łyzką , do momentu az ciasto bedzie sie odklejało od garnka. Odstawic by ostygło. Wystudzone zmiksowac z jajkami

    Powstałą masę wycikac na blaszkę na wzór niewielkich rózyczek- za pomocą szprycy i piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez około 25 min ( pod koniec zmniejszam temp pieczenia do 180 st.).

    Po ostudzeniu przekroić je na połówki.

    Krem:

    Nalezy zagotować mleko.Cukier utrzec z żółtkami do białości, potem wsypac obie wymieszane mąki i dalej miksowac , aż do uzyskania gładkiej masy. Dodac aromat waniliowy.Masę wlac do gotującego się mleka i mieszac tak by nie powstały tzw. grudki.
    Gotowy krem przekłozyć doszprycy i nadziac eklerki.
    ,Gotowe posypac delikatnie cukrem pudrem..

Porady

nie otwierajmy piekarnika podczas pieczenia ciasta bo moze opasc. Blacha musi byc wysmarowana tłuszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować