Waniliowe eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
: W rondelku zagotować wodę z margaryną i czekać aż się rozpuści. Nastepnie wsypac do niej makę pamietajac o mieszaniu , najlepiej drewniana łyzką , do momentu az ciasto bedzie sie odklejało od garnka. Odstawic by ostygło. Wystudzone zmiksowac z jajkami
Powstałą masę wycikac na blaszkę na wzór niewielkich rózyczek- za pomocą szprycy i piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez około 25 min ( pod koniec zmniejszam temp pieczenia do 180 st.).
Po ostudzeniu przekroić je na połówki.
Krem:
Nalezy zagotować mleko.Cukier utrzec z żółtkami do białości, potem wsypac obie wymieszane mąki i dalej miksowac , aż do uzyskania gładkiej masy. Dodac aromat waniliowy.Masę wlac do gotującego się mleka i mieszac tak by nie powstały tzw. grudki.
Gotowy krem przekłozyć doszprycy i nadziac eklerki.
,Gotowe posypac delikatnie cukrem pudrem..
Porady
nie otwierajmy piekarnika podczas pieczenia ciasta bo moze opasc.
Blacha musi byc wysmarowana tłuszczem.
Komentarze