Eklerki to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam te ciastka. A satysfakcja ze zrobienia ich samodzielnie w domu - nie do opisania :)

Składniki:

  • Ciasto parzone:

    1 szklanka wody ( 250 ml )
    4 nieduże jajka
    1 szklanka mąki pszennej ( 170 g )
    125 g masła

    Krem budyniowy ( creme patissiere ):

    600 ml mleka
    6 żółtek
    100 g cukru
    40 g mąki pszennej
    40 g mąki ziemniaczanej
    ziarenka z 1 laski wanilii ( lub 1 opakowanie cukru wanilinowego )
    opcjonalnie - 20 ml likieru, np. advocaatu

    Polewa czekoladowa:

    50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
    20 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ciastka

Eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Zagotować. Na gotującą się wodę z masłem wsypywać mąkę, cały czas mieszając/ucierając drewnianą łyżką. Ucierać do momentu, aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem lub ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu ( kolejne jajko dodajemy po uzyskaniu jednolitego ciasta ). Podczas tej czynności należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu eklerki pięknie urosną w piekarniku.
  • 2. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać eklerki o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm. W razie braku szprycy bądź rękawa cukierniczego ciasto można również wykładać łyżką.

    Piec około 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • 3. Krem budyniowy:

    Żółtka wraz z cukrem utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać obie mąki i zmiksować tak, aby nie było grudek.

    Mleko zagotować z ziarenkami wanilii bądź cukrem wanilinowym. Zestawić z ognia i wlać pastę z żółtek. Dobrze wymieszać. Postawić z powrotem na palnik i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Pogotować przez kilka sekund. Zdjąć z palnika i wmieszać likier ( jeśli używacie ). Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Polewa czekoladowa:

    W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy ( masło z czekoladą można również rozpuścić w mikrofalówce ).
  • 5. Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciastek nakładać krem budyniowy, np. przy pomocy rękawa cukierniczego ( można również łyżką ). Każde ciastko przykryć jego górną częścią. Polewę czekoladową umieścić w rękawie cukierniczym lub w woreczku foliowym z odciętą końcówką i polać eklerki tworząc zygzaki. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować