Eklerki mocno czekoladowe

  • wyświetlono: 554 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Parzone ciasto ptysiowe i czekoladowy aksamitny krem z odrobiną amaretto lub rumu do smaku. Spróbujcie je zrobić i zajadajcie się bez żadnych wyrzutów sumienia :) Życzę Wam słodkich chwil !

IMG_20180423_133914
  • 15 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Składniki na 15 sztuk eklerków:
4 jajka
1 szklanka wody
1 pełna szklanka mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki ciemnego kakao
Duża szczypta soli
Szczypta proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
500 ml smietany kremówki 30%
2 0 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
25 ml rumu lub amaretto

Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Eklerki mocno czekoladowe

  • 1. Krem czekoladowy:
    Śmietanę kremówkę podgrzać dobrze-nie gotować, wsypać cukier puder, dodać połamaną na kawałki czekoladę , odczekać 3 minuty, po tym czasie dobrze wymieszać na gładką jednolitą masę. Gdy ostygnie przykryć rondelek folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia wyjąć z lodówki, wlać rum lub amaretto i zmiksować mikserem na gęsty gładki krem.
  • 2. Ciasto:
    Masło umieścić w rondelku razem z kakao, wlać wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną aby nie było żadnych grudek z kakao. Wsypać mąkę i energicznie mieszać aby masa się nie przypaliła, ciasto będzie gotowe gdy masa stanie się szklista bez grudek i będzie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić.

    Do zimnej masy wbijać po jednym jajku-stopniowo cały czas miksując , wsypać odrobinę proszku do pieczenia i całość zmiksować aż będzie gładkie ciasto.

    Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki , wyciskać eklerki na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce od piekarnika, zachowując odstępy (eklerki sporo urosną)
  • 3. Piec w nagrzanym do 200*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne przeciąć wzdłuż na połowę. Nadziewać kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem .

Porady

W środek eklerków na krem można nałożyć po łyżeczce frużeliny wiśniowej , będą jeszcze lepsze :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latorumsłodkościna słodkoptysieśmietanaamarettowiosnalikiereklerkiciasto parzonedla gościPoczęstunekjesień zimaczekoladowe wypiekiciasto z krememsłodki poczęstunekciasto ptysioweeklerki czekoladoweeklerki z czekoladą
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka mocno orzechowe

Dodane przez: Futka

Ciasteczka mocno orzechowe

Propozycja na smaczne i aromatyczne...

Ciastka owsiane z bananem

Dodane przez: boje_sie_motyli

Mocno bananowe ciasteczka owsiane

ielu z Was na pewno będzie twierdzić,...

Gotowe ciasteczka zaraz po wyjęciu z piekarnika

Dodane przez: karolinka1609

Mocno kakaowe ciasteczka owsiane

Kakaowe ciasteczka owsiane są pyszną,...

ciasteczka migdałowe

Dodane przez: capri

popękane ciasteczka mocno migdałowe

Jeśli lubicie migdałowe klimaty,...

Ciastka mocno kakaowe z kawałkami czekolady

Dodane przez: dorota w

Ciastka mocno kakaowe z kawałkami czekolady

Kruche, mocno kakaowe ciastka z...

MOCNO ORZECHOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Dodane przez: magdzia44448

MOCNO ORZECHOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Mocno orzechowe - po prostu niebie...