Eklerki mocno czekoladowe

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Parzone ciasto ptysiowe i czekoladowy aksamitny krem z odrobiną amaretto lub rumu do smaku. Spróbujcie je zrobić i zajadajcie się bez żadnych wyrzutów sumienia :) Życzę Wam słodkich chwil !

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 15 sztuk eklerków:
    4 jajka
    1 szklanka wody
    1 pełna szklanka mąki pszennej
    125 g masła
    2 łyżki ciemnego kakao
    Duża szczypta soli
    Szczypta proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    500 ml smietany kremówki 30%
    2 0 dag gorzkiej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    25 ml rumu lub amaretto

    Dodatkowo:
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Eklerki mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem czekoladowy:
    Śmietanę kremówkę podgrzać dobrze-nie gotować, wsypać cukier puder, dodać połamaną na kawałki czekoladę , odczekać 3 minuty, po tym czasie dobrze wymieszać na gładką jednolitą masę. Gdy ostygnie przykryć rondelek folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia wyjąć z lodówki, wlać rum lub amaretto i zmiksować mikserem na gęsty gładki krem.
  • 2. Ciasto:
    Masło umieścić w rondelku razem z kakao, wlać wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną aby nie było żadnych grudek z kakao. Wsypać mąkę i energicznie mieszać aby masa się nie przypaliła, ciasto będzie gotowe gdy masa stanie się szklista bez grudek i będzie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić.

    Do zimnej masy wbijać po jednym jajku-stopniowo cały czas miksując , wsypać odrobinę proszku do pieczenia i całość zmiksować aż będzie gładkie ciasto.

    Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki , wyciskać eklerki na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce od piekarnika, zachowując odstępy (eklerki sporo urosną)
  • 3. Piec w nagrzanym do 200*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne przeciąć wzdłuż na połowę. Nadziewać kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem .

Porady

W środek eklerków na krem można nałożyć po łyżeczce frużeliny wiśniowej , będą jeszcze lepsze :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Likier Rum Śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować