Eklery z bitą śmietaną, pyszne lekkie eklerki

  • wyświetlono: 1055 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Są to podłużne, lekkie ciastka z ciasta parzonego napełnione kremem lub bitą śmietaną i polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.

18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)
  • 30 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

SKŁADNIKI

*z proporcji wychodzi bardzo dużo eklerków

CIASTO PARZONE

-250g masła
-500 ml wody
-2 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
-pół łyżeczki soli
-8 dużych jajek

NADZIENIE

-1 l śmietanki 30 lub 36%
-4 łyżki cukru pudru

POLEWA

-200g dowolnej czekolady np deserowej
-50g masła
-5 łyżek mleka

DODATKOWO

-cukier puder do posypania eklerków

Sposób przygotowania przepisu:

Eklery z bitą śmietaną, pyszne lekkie eklerki

  • 1. Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła.
    Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka.

    Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy.
    Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.


    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, i wyciskamy podłużne eklerki. Muszą być w odstępach od siebie bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie.



    Eklery wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni
    i pieczemy najpierw około 20 minut a potem dosuszamy zmniejszając temp do 130 stopni około 10 minut.
    Eklerki powinny mieś piękny złoty kolor, i być lekkie.

    Tak postępujemy z całym ciastem.

    Eklery studzimy


    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
    Każdego eklerka przecinamy delikatnie ostrym nożem, napełniamy ubitą śmietaną i przykrywamy górną częścią.
    Do czekolady dajemy masło i mleko i rozpuszczamy wszystko np nad kąpielą wodną lub w mikrofali
    W polewie maczamy część eklerów, a część posypujemy cukrem pudrem.
    I gotowe :) Eklerki przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bita śmietanapolewa czekoladowaeklerkiciasto parzoneciastka z krememeklery

Komentarze

Podobne przepisy

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i dżemem

Dodane przez: Andzia Pichci

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i dżemem

Proste do wykonania omleciki biszkoptowe...

biskwity - biszkoptowe omlety z bitą śmietaną

Dodane przez: babka w formie

biskwity - biszkoptowe omlety z bitą śmietaną

Biszkoptowe, pieczone omlety z...

Jagodzianki

Dodane przez: liliwkuchni

Jagodzianki z bitą śmietaną i mascarpone

Przepyszne lekkie drożdżówki na...

Ciasto

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Aksamitny mus i bita śmietana to...

b

Dodane przez: KuchniaPoli

Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami

Kruche babeczki z bitą śmietaną...

pączki

Dodane przez: Kasja1986

Pączki z malinową bitą śmietaną

Puszyste domowe pączki z malinową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE