Eklerki toffi z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Eklerki toffi - Szybki, pyszny deser na dwa kęsy !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 g wody
    80 g miękkiego masła
    10 g cukru
    1 szczypta soli
    120 g mąki pszennej
    3 jajka
    1 opakowanie budyniu toffi
    Borówki amerykańskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Eklerki toffi z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól.
    Doprowadzamy do wrzenia.
    2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka.
    3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy.
    4. Do masy dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka i napowietrzona.
    5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy podłużne ciastka na wyłożoną papierem.
    6. Pieczemy ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia.
    7. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy do wystygnięcia.
    8. W między czasie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
    9. Zimne eklerki przekrajamy nożem wzdłuż (najlepiej nożem z piłką)
    10. Na jedną część nakładamy lekko ciepły budyń i układamy borówki, przykrywamy drugą częścią.

Porady

Gotowe eklerki można dodatkowo polać czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować