Dzikie zimne nóżki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Obowiązkowa pozycja na bożonarodzeniowym lub wielkanocnym stole. Z racji tego, że galareta jest daniem czasochłonnym przygotowuję ją na specjalne okazje. Jednak smak i przejrzysty wygląd galarety rekompensuje trud i czasochłonność przygotowania.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 sarnich giczy
    8 sarnich policzków
    Ziele angielskie 3-4 kulki
    jałowiec 3-4 kulki
    2-3 liście laurowe
    kwiat muszkatu
    szczypta szafranu
    pieprz kolorowy 1 łyżeczka
    Sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz
    2-3 ząbki czosnku
    Dekoracja:
    Natka pietruszki
    ugotowany żółty burak
    ugotowana marchewka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Nóżki w galarecie

Dzikie zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nózki 1. Umyte gicze i policzki wkładam do dużego garnka i zalewam wodą. Woda ma tylko przykryć mięso. Dodaję przyprawy oprócz soli, mielonego pieprzu i czosnku. Garnek przykrywam doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu przy uchylonej przykrywce. Gotuję około 5-6 godzin aby mięso się rozkleiło i odpadało od kości.
  • nozki 2. Wywar odcedzam przez gęste sito. Przestudzone mięso oddzielam od kości i kroję w kawałki.
    Wywar doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem w plasterkach.
    Wywar mocno solę i pieprzę ponieważ mięso wchłonie nadmiar przypraw.
  • nozki 3. Na dnie miseczek układam dekorację z marchewki, buraka i natki pietruszki. Dekorację zalewam cienką warstwą wywaru. Odstawiam do zastygnięcia.
    Do tak przygotowanych miseczek z dekoracją rozkładam mięso. Następnie zalewam równomiernie wywarem. Odstawiam do wystudzenia. Wystudzone wstawiam do lodówki.

Porady

Galaretę wykładam na schłodzoną kamienną deskę do serwowania potraw. Dekoruję plasterkami cytryny, kolorowym pieprzem i natką pietruszki. Tak przyrządzoną galaretę można podawać z octem jabłkowym, sosem sojowym lub chrzanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować