Zimne nóżki

4.5 (199 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Dziwaczna nazwa dania, które na pewno większość z Was zna. U mnie zimne nóżki mama robiła w małych filiżaneczkach, które podawała z octem. Od czasu do czasu mam nieodpartą ochotę na taką galantynę.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - golonka wieprzowa: 1 sztuka
    - nóżki wieprzowe: 2 sztuki
    - marchewek: 2 sztuki
    - pietruszka świeża: 1 sztuka
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - czosnek (ząbek): 2 sztuki
    - Vegeta,sół,pieprz: 2 szczypty
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie/ziarenka: 2 sztuki
    - jajko na twardo: 1 sztuka
    - groszek konserwowy odcedzony: 1 puszka
    - kukurydza w puszcze: 1 puszka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Galantyna

Zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę i nóżki płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Po tym dodajemy również obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz por. Dosypujemy vegetę, ziele angielskie i listek laurowy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mięso z golonki i nóżek będzie odchodzić od kości (potrwa to około 3-4 godzin. w zależności jak dużą golonkę i nóżki mamy).
    Po tym czasie mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Wywar przecedzamy przez sitko dosalamy i dopieprzamy (pamiętajcie, że po wystygnięciu smak będzie mniej intensywny).
    Mięso kroimy w drobne kawałki, marchewkę w plasterki. Przygotowujemy groszek konserwowy i kukurydzę.
    Do miseczek/ kokilek/ filiżanek wkładam pokrojone na plasterki jajko na twardo, marchewkę, mięso, groszek i kukurydzę. Zalewam to wywarem, studzimy i wstawiam na całą noc do lodówki.
    Podajemy z natkę pietruszki i octem na stół.

    Można również zrobić z mięsa z kurczaka, ale należy wtedy wspomóc się żelatyną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować