DZIKIE GOŁĄBKI

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Gołąbki bez zawijania, u nas zwane są dzikimi gołąbkami.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • GOŁĄBKI:
    - 1 kg kapusty białej
    - 80 dkg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo - wołowe)
    - 3 cebule
    - 4 jajka
    - 1 szkl kaszy manny
    - sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego ( dodałam jeszcze majeranku, ziół prowansalskich, dzięki temu zyskały lepszy smak i aromat :-) )

    SOS:
    - 1 szkl wody
    - 1 szkl śmietany
    - 1 mały przecier pomidorowy (210 g przecieru Pudliszki)
    - sól, pieprz, vegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dzikie gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dziekie gołabki 1. Kapustę poszatkować, posolić, odstawić na godzinę, aż zmięknie. Po tym czasie odcisnąć.
  • dzikie golabki 2. Mięso wymieszać z jajkami, kaszą manną, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, odciśnietą kapustą i przyprawami. Wymieszać na jednolitą masę.
  • dzikie gołabki 3. Z masy formować nie wielkie kotlety. Obsmażać lekko na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • dzikie gołąbki 4. SOS: składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku i zagotować.
  • dzikie gołabki 5. W garnku lub rondlu układać pionowo kotleciki. Zalać sosem i dusić jeszcze pod przykryciem ok. 1 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować